Genetikai módszerek

A szemészeti mikrosebészet és gyógyszeres kezelések robbanásszerű fejlődése ellenére számos szembetegség kezelése nem megoldott napjainkban sem. A vaksági okok terén jelentős különbség van a gazdaságilag fejlett és elmaradott országok között. Az iparilag fejlett országokban vezető szerepet játszanak a retina degeneratív betegségei.

Az öröklődő szembetegségek számos esetben járnák súlyos látásromlással. A retinitis pigmentosa, a Leber-féle veleszületett amaurosis és az időskori maculadegeneráció közös jellemzője, hogy elsősorban az ideghártya fényérzékelő sejtjeinek elfajulásával járó betegségek. A látásromlás nemcsak jelentősen rontja az életminőséget, hanem a betegek pszichés, szociális helyzetét is nehezíti: önállóságuk romlása miatt gyakrabban szenvednek el sérülést és kerülnek kórházba.

Ezeket a kórképet számos kutatócsoport vizsgálja világszerte. Az öröklődő betegségek sokféle megjelenési formája nagyban nehezíti a vizsgálatokat, mégis az általunk elérhető korszerű diagnosztikai módszerekkel már több esetben is pontosan feltárható a kóreredet, ami a későbbi kezelések előtt reményeink szerint megnyitja az utat.
A cél eléréséhez sok apró lépést kell megtenni, ennek részeként mi is megkülönböztetett figyelmet fordítunk az öröklődő szembetegségben szenvedők kórisméjének megerősítésére és a későbbi lehetséges kezelési eljárások elérhetővé tételére.