A bionikus szemüveg

A bionikus szemüveggel az a célunk, hogy egy olyan eszközt adjunk látássérült emberek kezébe, amely segít számukra a hétköznapi helyzetekben való eligazodásban. A bionikus szemüveg a felhasználó környezetében található dolgokról ad visszajelzést előre definiált feladatokat hajtva végre (pl: színfelismerés, bankjegyfelismerés, táblák észlelése és felismerése, kijelzők észlelése és leolvasása stb.)

Az eszköz első, kísérleti prototípusa nem szemüveg formában készült el, hanem mobiltelefonra épül. A mobiltelefonos keretrendszer jelenleg Symbian S60 és Android alapú készülékeken érhető el, illetve folyamatban van a rendszer implementálása iPhone-ra is.
A kísérleti prototípus alkalmas bankjegyfelismerésre, gyalogátkelőhelyek jelzésére, színfelismerésre, és fényforrások megtalálására. A közeljövőben várható, hogy elkészül a piktogramfelismerés és a gyalogátkelőhelyeken történő navigáció. A prototípust folyamatosan teszteljük vak és gyengénlátó felhasználókkal, mind laborkörülmények, mind utcai viszonyok között. A tesztekre jelentkezni az elérhetőségek oldalon megadott email címeken és telefonszámokon lehet.